Vina Vukas

Vina Vukas

Vinarija Vukas

Plerej

Ako bi krenuli starim "Napoleonovim putem" iz Stona prema Ponikvama uspinjući se prema vrhu očarao bi nas način izrade istog kao i prekrasni pogled na Stonske zidine.

Dolaskom na sam vrh brda doživljavamo potpuno drugačiju sliku, koja vas jednostavno natjera da duboko udahnete i uživate u prekrasnom plavetnilu mora.

Samo malo dalje mnoštvo kamena složenog u suhozide kao da vas tjera da osjetite sav znoj i trud koji je bio potreban da bi se pripremili ovi zahtjevni tereni za sadnju njegovog veličanstva Plavca Malog.

Veći dio vinograda u našem vlasništvu zasađen je između 1950. i 1980. godine i 100% je sorte Plavac Mali. Vođenje vinograda smo ja i brat preuzeli 2002. godine, a poslije berbe 2003. angažiramo pomoć struke kako bi smo na pravilan način pristupili radu u vinogradu i proizvodnji vina.

Od tada svu pozornost posvećujemo izgradnji vinarije i drugačijem pristupu vinogradarstvu i vinarstvu. Rezultat dolazi 2006. godine kada proizvodimo i prvo vrhunsko vino (prvi Plerej). U idućim berbama dobivamo prosječne prinose od svega 50 - 70 dekagrama po trsu iznimno dobrog plavca. Izrazito povoljno vrijeme u berbi 2009. godine i grožđe u jako dobroj kondiciji dalo nam je mogućnost, da uz redovitu, jedan dio vinograda ostavimo i za kasniju berbu od koje dobivamo "Plerej grand cru". Radi se o polu suhom vinu (10,0 g - ne prevrelog šećera po litri) i 16,2% alkohola.

Naša politika proizvodnje je da imamo što manji prinos i što kasniju berbu, kako bi smo dobili što veći font prosušenih bobica i što bolju sirovinu za vrhunski plavac. Ne trudimo se proizvesti vina koja su posebno harmonična, lagana i prihvatljivija širem tržištu, već plavac koji ima svoj identitet i autohtonost, voćno vino, robusno sa aromama tipičnih za sortu. To ne znači da ne primjenjujemo moderne tehnologije, dapače.

Kod redovitih berbi pratimo punu fenolnu zrelost kako bi font boje bio što bolji, maceracija je kratka (5/7 dana) na temperaturi 19/21 C, fermentacija u inoxu narednih 1/2 mjeseca na istoj temperaturi, a nakon toga odležavanje u drvenim bačvama (225 l) do 2 godine.

Uz sreću da posjedujemo vinograde na vrhunskim položajima sa prekrasnom sortom, vinariju koju smo sami uredili po svojim guštima, vrhunskog enologa koji je zaslužan za stručan nadzor prilikom proizvodnje vina, svakim danom imamo sve više zadovoljnih konzumenata naših vina.

Ljubav prema proizvodnji vina raste onda kada shvatite o koliko kompleksnom proizvodu se radi i koliko novih izazova donosi svaka nova berba, a svaki zadovoljni konzument ulijeva nam nadu da sva ljubav i trud koji ulažemo nije uzaludan.

U našoj vinariji uz vina možete degustirati i razne likere te ekološko maslinovo ulje koje proizvodimo od autohtone sorte Oblica.

Predbilježbe za vina

Predbilježite se za naša vina, a mi ćemo Vas nastojati kontaktirati u što kraćem vremenskom roku.

Plerej